Szemétszigetből sneaker és sportfelszerelés

A népszerű sportmárka és a Parley for the Oceans együttműködése 2015-ben indult azzal a céllal, hogy az óceáni hulladékból sportcipőket és egyéb sportfelszerelést készítsenek. A gyártási folyamat egészen a műanyag fonallá alakításától a cipők megvarrásáig tart, melyről már videót is közzé tettek.


Napjainkban az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb kérdéskör a közelgő klímakatasztrófa. Kutatók előrejelzései szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Az emberiség által termelt szemétmennyiség olyannyira túlnőtte magát, hogy óriási szemétszigetek úsznak a természetes vizeken, ezzel veszélyeztetve az ottani élővilágot, és mi magunkat, embereket is. Az egyik legnagyobb szemétsziget a Nagy Csendes-óceáni szemétsziget, ahova a tengeráramlatok 1,8 trillió műanyag szemetet hordtak össze. Ennek oka, hogy a Csendes-óceán medencéjének ezen a részén körkörös áramlási rendszer van jelen, amely a tengerbe került és a folyók által odaszállított szemetet egy halomba tereli. A The Ocean Cleanup projektet azért hozták létre, hogy "kiporszívózzák" az összegyűlt szemetet az óceánból, de sajnos a gyakorlat azt mutatta, az előzetes elképzelések és tesztek szerint nem lehet ezt megvalósítani. Így tehát marad ahagyományos szemétszedő opció, illetve a szemét megfelelő helyeken való gyűjtése, és minimalizálása.
Mindezek mellett a kapitalizmussal jött folyamatos gazdasági növekedés az állandó fogyasztásra ösztönöz. A fogyasztói társadalom megköveteli a termelés növekedését, emiatt rengeteg erőforrást kell kinyerni bolygónkból. A készletek pedig végesek, olyannyira, hogy idén már július 29-re esett a túlfogyasztás napja. Egyre több cég ismeri fel, hogy a már előállított, és nem használt termékeket ne szemétként kezeljük, hanem újrahasznosított formában használjuk fel újabb és újabb termékek előállításához.
Sajnos még gyerekcipőben jár a technológia, ahogyan a szelektív hulladékgyűjtés és sok esetben a hulladékgyűjtés is. Nagyon sok anyag esetében nem is megoldható az újrahasznosítás, és rengeteg szemét egyszerűen el sem jut a szemetesládáig, helyette a vízpartokat és tengereket, óceánokat szennyezik.

A Parley for the Oceans környezetvédő szervezet a tengerek megtisztításával foglalkozik, ráadásul kifejlesztették az Ocean Plastic nevű anyagot, ami az összegyűjtött szemét értékes alapanyaggá alakítását és ismételt felhasználását teszi lehetővé. A 2015-ben indult együttműködés révén a népszerű sportmárka egyre több terméket, elsősorban sportcipőt gyárt Ocean Plastic anyagból – 2019-ben ez már 11 millió pár sneakert jelent, ami a kétszerese a 2018-ban gyártott mennyiségnek.
A közétett videó a gyártás folyamatát mutatja be: a Parley és partnerei által a partokon összegyűjtött szemetet átválogatják, majd a feldolgozóüzembe szállítják. A polietilén-tereftalátot tartalmazó anyagokat felhasználják, az olyan dolgokat, amivel nem tudnak mit kezdeni, például a kupakok vagy gyűrűk, elküldik egy hagyományos újrahasznosító üzembe.
Az üzemben felőrlik, megmossák és kiszárítják a szemetet, így apró műanyagpehely marad utána, amit aztán felmelegítenek, megszárítanak és lehűtenek, majd gyantapelletté darabolnak fel. A poliészter előállításához hagyományosan petróleumot használnak, ám a gyártó cég a fenti pelletet felolvasztja és szállá alakítja, amiből az Ocean Plastic, egy poliészter fonal lesz. A  cipők felső részészének kialakításához használják az Ocean Plastic-ot, valamint sportruházat, például mezek gyártásához. A Parley kollekció minden darabja legalább 75%-ban óceáni műanyagból készült. Az újrahasznosított poliészter gyártásához kevesebb vízre és kemikáliára van szükség, és a műanyagszemét mennyiségét is csökkenti.
A közös összefogás célja, hogy 2024-re 100%-ban újrahasznosított poliésztert használjanak a szűz helyett.


"Mindez viszont csak az első lépés. Fejlesztés alatt áll a Futurecraft Loop, egy 100%-ban újrahasznosítható cipő, amit majd a vásárlók vissza tudnak küldeni, hogy ledarálják és egy teljesen új párat készítenek belőle. A tervek szerint a Futurecraft Loop 2021-től lesz elérhető."