Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan tudod a leghatékonyabban növelni a teljesítményed?

Hogyan tudod a leghatékonyabban növelni a teljesítményed?
Mi az egyik legnehezebb ám mégis leghatékonyabb módja a teljesítményed növelésének?

Biztosan Te is találkoztál már a futókörökben igen népszerű - és megalapozott - hitvallással, hogy a komfortzónán belüli kocogásból nem lesz fejlődés. Persze a kellemes örömfutások is nagyon fontosak, hiszen minden egyes futott kilométerrel a saját egészséged megőrzéséért is teszel.


Sokak hátán futkos a hideg a dombedzés szó hallatán. Bevalljuk, mi is nagy várakozással és megannyi izgalommal építettük be edzéseinkbe ezeket a futásokat, azonban hasznossága már az első emelkedőn megtett méterek után érezhető.


Köztudott, hogy a dombedzés a sík terepen való futástól eltérően jobban igénybe veszi keringési rendszered. Érdemes időintervallumokat (általában 30-80 sec.) futni, vagy okosórád segítségével kezdésként 150-200 m résztávokat megfutni, ezeket pedig ismételni. Eláruljuk, a pulzusotok meg fog emelkedni, de ez így van rendjén. A dombedzés közben nagyobb fokú oxigénhiány is felléphet, ezért sokkal több időt fogunk eltölteni az ún. anaerob zónában is.

A 2020. év egy minden szempontból rendhagyó év volt, ezért elhatároztuk, hogy az idei évet a saját PERSONAL BEST-ünk elérésével színezzük újra, ehhez pedig elengedhetetlenül fontos a dombedzések alkalmazása. De hogy mi is az a PERSONAL BEST, következő cikkünkből kiderül.

De vegyünk egy nagy lendületet és kanyarodjunk vissza a teljesítménynövelésünkhöz.

Dombra futás során kiválóan erősítheted izmaidat, a nagyobb igénybevétel hatására különösen a vádli, comb- és törzsizmaid fejlődnek erőteljesebben. Azáltal, hogy növeli a lépésfrekvenciádat és lépéseid hosszát, gyorsulni fogsz ezen edzésmód alkalmazásával.

A vasárnapunkat többek között egy kellemes balatonszőlősi dombozással töltöttük. Élveztük minden egyes méterét és a mai sík terepen való futásunk alkalmával érezhető is volt hatása. Itt persze nem az izomlázra gondolunk elsőként...

Mint minden sport esetében a futásnál is nagyon fontos, hogy sérülten ne edz! Különösen igaz ez a dombedzésre. Rendkívül megterhelő edzésmód ez, tehát csakis sérülésmentesen végezd. A nagyobb igénybevételre való tekintettel figyelj a megfelelő folyadékbevitelre is. Tél van, ezért bármilyen burkolaton is edzel, készülj fel arra, hogy bizony csúszós lehet a terep. Fontos a karok megfelelő mozgása is, ezzel "hajthatod" magad előre, miközben életed emelkedőjén vágtázol.

Végezetül saját tapasztalataink alapján ajánlunk kettő helyszínt is, ahol megkezdhetitek dombra futásaitokat. A korábbiakban említett Balatonszőlős mellett kedvencünk még szintén egy balatoni helyszín, a déli parton Balatonlelle mellett elhelyezkedő Kishegy. A futás élménye mellé páratlan balatoni panoráma is társul.


Ha tetszett bejegyzésünk, figyeld következő írásunkat is, hiszen számos hasznos tartalommal készülünk Nektek!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Futóverseny Verseny