Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Életmentő fólia a hosszútávfutók fontos alapfelszerelése

Életmentő fólia a hosszútávfutók fontos alapfelszerelése

Gyakran lehet katasztrófafilmekben látni, hogy fémesen csillogó takaróval takarják be a túlélőket, pokrócok és hagyományos takarók helyett. De mi ez a fura takaró, és miért inkább ezt használják, és mit keres egy futóversenyen?

Ez a fura takaró valójában egy fémes réteggel bevont, vékony műanyagfólia. Sokféle névváltozatban találkozhatsz vele, leginkább talán izolációs takarónak vagy lepedőnek érdemes hívni, de  izofólia, elsősegély-takaró vagy élet mentőfólia néven is láthattad már. Angolul space blanketnek, vagyis űrtakarónak hívják, ami elsőre furcsán hangzik, pedig az eredetére utal. Nem nagy meglepetés. a NASA fejlesztette ki egy meghibásodott hőpajzs ellen.

Az 1973-ban felbocsájtott Skylab űrállomást túlmelegedés veszélyeztette, erre keresett minél gyorsabb és rugalmasabb megoldást a NASA.


A  NASA végül a National Metallizing nevű céggel közösen kifejlesztette a ma ismert és általánosan elterjedt fóliát, amelyet napernyőként a Skylab tetejére erősítettek.
Maga a fólia egy vékony műanyagrétegre vákuumpárologtatással, mikrométeres vastagsában felvitt alumíniumpor.  Ezt a fajta "fémezést" korábban leginkább
a játékiparban használták, de az űrbevetést követő évtizedekben egyre elterjedtebbé vált, mert a vékony fémes műanyag alkalmas szigetelésre, megtartja a testhőt, véd a szél ellen és vízálló. További előnye, hogy könnyű, kis helyre összecsomagolható, és egész olcsó is.


Manapság már nem csak a túrázók, kempingezők és extrém sportolók táskájában található meg, hanem maratonfutók, ultrafutók és terepfutók számára is alapfelszereltség. Nagyon sok versenyen kötelező felszerelés részét képezi ez a könnyű, egyszerű, de annál hasznosabb életmentő eszköz.

Használják egyébként műtétek alatt is a páciens melegen tartására. A fémbevonat hasznos mellékhatása a túrázók számára, hogy ha eltévednek, a napfényt visszaverő takaró csillogása segít a felkutatásukban. A tálibok viszont épp arra használták, hogy a testhőjük elfedésével rejtve maradjanak a hőkamerák elől.