Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pébé, avagy a kis futószótár

Pébé, avagy a kis futószótár

Néhány, a legfontosabb szakkifejezések közül, amiket egy futónak ismernie kell.


Szakmai témákban gyakran hallunk szakszavakat, amiket adott esetben csak a szakmabeliek ismernek.


Nem árulok el nagy titkot, hogy minden sportágnak, így a futásnak is megvannak azok a gyakran használt szakkifejezései, amikkel érdemes már kezdő futóként is megismerkedni.  Ha pedig már tapasztalt futó vagy, akkor biztosan használod ezeket, ha futótársakkal beszélgetsz. Szeretnénk segítséget nyújtani, hogy mik ezek a -szerintünk- legfontosabb futós szakkifejezések.


AEROB FUTÁS: Szervezetünk futás során nagymennyiségű oxigén felhasználásával állítja elő a mozgáshoz szükséges energiát. Nem zihálunk, nem lihegünk, tehát viszonylag csekély az erőkifejtésünk. Aerob futás során szénhidrát és zsírtartalékainkból égetünk, tehát kiváló módja a fogyásnak.

AVG: magyarul átlag, amely vonatkozhat pulzusszámra és sebességre is. Pl. mennyit vert a szíved átlagosan az edzés alatt, vagy mekkora volt az átlagsebességed a megtett kilóméterek során.

DOMS: magyarul izomláz, amelyet az izomrostok szakadása/sérülése okozza. Megterhelő edzés utáni napon jelentkezik általában, a kevésbé edzett izomzatban.

FARTLEK: iramjáték. Nem kell hozzá semmi spéci eszköz, 2 villanypózna is megteszik. 2 villanypóznányit (jahj de szép a magyar nyelv :D) futsz keményen, 2 villanypóznányit lazán. Eközben általában nem akarsz meghalni, nem úgy mint az INTERVALL edzés közben.

INTERVALL: ha már előbb szépen felvezettük. Tervezett, szabályozott edzés. Aktív pihenő idő és aktív edzés időre bontott (na nem kell nagy dolgokra gondolni, inkább 5 percesekre... :D ). Terhelésnél, mondjuk 5 percig nagyon gyorsan futsz (közben majd meghalsz), a pihenőidőben (mondjuk 2 perc) kocogsz, és megpróbálod kipihenni, hogy majdnem meghaltál.

KERESZTEDZÉS: bármilyen másik edzésforma, ami nem futás. Ezek a keresztedzések javítják futóteljesítményedet. Ilyen pl. bicó, úszás, crossfitt, de  manapság nagyon népszerű a jóga is.

LEVEZETÉS: legalább annyira fontos része az edzésnek, mint a bemelegítés. Bemelegítés során lassan emeljük fel a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, és felkészítjük magunkat mentálisan is az edzésre. Levezetésnél lassan visszük le a pulzust, megnyugtatjuk testünket, lelkünket, megnyújtjuk izmainkat. Nyújtással jelentősen csökkenthető az izomláz kialakulásának kockázata.

PÉBÉ: a nagy kedvenc! Nem keverendő össze az UB - vel! :) A PÉBÉ, magyarul Personal Best, a Te legjobb eredményed. Ez lehet időeredmény, de akár megtett táv is, ami a legjobbad. Megfuthatod verseny keretein belül, de akár egy edzés során is. Kiválóan alkalmas saját magad motiválására, hogy egyre nagyobb dolgokat érj el.

VO2MAX: Hogy fenn tudd tartani az edzéstempót, a szervezetnek szüksége van a legfontosabb tényezőre: az oxigénre. Ahogy növeljük az edzés intenzitását, annál nagyobb mennyiségű oxigénre van szüksége szervezetünknek. Az így maximálisan felvehető, szállítható, hasznosítható oxigén mennyisége a VO2Max.


Természetesen ez csak néhány, a megannyi szakkifejezésből. Még hosszasan sorolhatnánk a különböző kifejezéseket, de szívből reméljük, hogy igazán megszereted a futást, és már nem lesz szükséged tanulásra, hiszen minél többet mozogsz futók között, annál hamarabb fog rád ragadni a futók nyelvezete! Hajrá!

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Futóverseny Gyorsaság Verseny