Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paracord karkötő - neon

A neon és nagyon tarka (minimum 3 színt egybefogó) színek a kapcsolatok, kommunikáció,mozgékonyság, közvetítés, könnyedség, kíváncsiság, élénkség megjelenítői, a „gyermeki én” emellett a tanulás, fejlődés szimbólumát is hordozza.
Rendezés:

De miért pont a rikító zöld színre figyel fel az emberi szem elsőként?

 

 

 

A látható fény hullámhossztartománya nagyjából 400-tól 700 nanométerig terjed, a tartomány alján van a kék, tetején pedig a piros, pontosan a közepén pedig zöld. Azt már az általános iskolában megtanuljuk, hogy az emberi retinában az elektromágneses spektrum három különböző hullámhossztartományára érzékeny fotoreceptorok, a csapok érzékelik a színeket. Vannak csapok, amelyek a kék színre, vannak, amelyek a zöldre, mások a pirosra a legérzékenyebbek.

 

A retina a középső hullámhosszokra, konkrétan az 555 nanométeres hullámhosszú fényre a legérzékenyebb.

 

Az ilyen színű fény stimulálja a legtöbb csapot, és ezáltal ez generálja a legerősebb ingerületet, amely eljut agyunk látókérgéig. Ez történetesen a neonzöld (vagy neonsárga).

 

 

De miért pont ez a szín vált a legláthatóbbá számunkra?

A csapok felépítésének, sejttani mechanizmusainak megváltoztatásával könnyen lehetne teljesen más szín is kitüntetett szerepű. Így feltételezhető, hogy az emberi evolúciónak volt szerepe ebben. Mielőtt az ember elkezdte gyökeresen átalakítani a környezetét, a mérsékelt és a trópusi éghajlati övben szinte minden zöld volt. Zöld környezetben talált magának az ember búvóhelyet, zöld növényeket gyűjtögetett, és az általa vadászott állatok is zöld növények közé bújtak.

 

Miért zöld a teniszlabda?

A modern tenisz első éveiben fehér labdákat használtak, de amikor elkezdődtek a színes televíziós teniszközvetítések, kiderült, hogy ezeket rosszul látni az akkori, igencsak rossz felbontású, frissítési frekvenciájú és színhűségű képernyőkön. Pláne, amikor Wimbledonban játszanak fehér labdákkal a kötelezően fehérbe öltöző játékosok.

David Attenborough, a BBC 2 akkori intendánsaként 1972-ben elérte a Nemzetközi Teniszszövetségnél (ITF), hogy változtassák meg a labdák színét. Ekkor jött be az új szín, amely majdnem tökéletesen megegyezik a neonzöld láthatósági mellények színével, hivatalosan mégis „optikai sárgának” nevezik, és a fehér mellett ez az egyetlen színváltozat, amelyet az ITF hivatalos teniszversenyeken elfogad.