Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyújtás és a futás

Nyújtás és a futás
Miért hasznos a nyújtás?

Már az általános iskola torna óráján megtanítják, hogy a nyújtás mennyire fontos sportolás előtt/után. Bár egyre több olyan tanulmány is létezik, miszerint sport előtt kifejezetten káros lehet a nyújtás. Sok edző gondolja úgy, hogy a nyújtás, mint különálló edzésprogram is rendkívül fontos, ezért rengeteg futó edzéstervébe építik be, leginkább a pihenőnapokra.

Bárhogy is gondolod, szerintünk is hasznos, de leginkább akkor, ha megfelelő módon végezzük, szabályszerűen. De miért is olyan hasznos, ha első ránézésre "semmi" nem történik a nyújtás során?


Szánj időt a nyújtásra, meghozza az eredményét! Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülnek, rugalmatlanná válnak, és könnyebben lesérülhetünk.


VISZONT NEMCSAK A SÉRÜLÉSEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN FONTOS A NYÚJTÁS. SOKAT ADHAT, HA EGY EDZÉST CSERÉLÜNK NYÚJTÓ EDZÉSRE.


 

1. ENERGIÁVAL TÖLT FEL, ELLAZÍT

Nehezen tudod elképzelni, hogy egy ízletes kávén kívül még akad olyan kellemes dolog, amivel életet lehelhetsz egy fáradt délutánba? Akár munka közben is, próbáld ki, hogy 5-10 perc szünetet tartasz, és elvégzel néhány nyújtó gyakorlatot. Ez a néhány perc ellazítja az izmaidat, levezeti a stresszt, megnyugtat, és beindítja a vérkeringésed! Ha iszol mellé egy nagy pohár citromos vizet, biztos a siker!
Edzés után kifejezetten hasznos a nyújtás, hiszen mentálisan helyrebillent, úgymond keretbe foglalja az edzésedet.
Én a minap, mivel annyira nagyon hideg volt, és egyszerűbb volt kifogást találni, miért nem megyek futni... lecseréltem a futóedzést egy órás nyújtásra. Hulla fáradtan, 0 motivációval, kedvetlenül vetettem bele magam az egyébként elsőre dögunalmasnak talált nyújtásba. Egy óra elteltével -igaz, hogy majdnem meghaltam-, tele voltam energiával, a napi stressznek nyoma sem volt, és úgy éreztem, egy maratont képes lennék lefutni!


 

 

2. JAVÍTJA A TARTÁST, A KOORDINÁCIÓT

A megfelelően végzett nyújtó gyakorlatok lazítják és erősítik az izmokat. Egyre erősebbek és ügyesebbek leszünk, minél többször végezzük helyesen a nyújtó gyakorlatokat. Elfelejthetjük az ügyetlen botladozásokat, ugyanis a koordinációt javítja. Nem csak a lelki, a fizikai egyensúlyra is kiváló hatással van. Több vizsgálat is bizonyította már, hogy akik rendszeresen végeznek nyújtógyakorlatokat, sokkal ügyesebbek a morgáskoordinációban. Az izmok erősödésével enyhül a fej és hátfájás is.

 


 

3. NÖVELI AZ EDZÉSHATÉKONYSÁGOT, GYORSÍTJA A REGENERÁCIÓT

 

Az izompólya egy olyan kötőszövetháló, ami az izmok körül helyezkedik el. Szövete eredendően lágy, de idővel megkeményedhet, ami az izomnövekedést, fejlődést is gátolhatja. Nyújtás következtében nő az izom mozgástartománya, ami hatékonyabb edzésekhez, kerekebb izmokhoz vezet.

A rendszeres nyújtás javítja a vérkeringést, tehát jóval több vér jut az izomszövetekbe, aminek eredményeképp felgyorsul a regeneráció. A tejsav elszállítása gyorsabb lesz, ezáltal kevésbé lesz izomlázunk, vagy kevesebb ideig fogjuk érezni az izomláz kellemetlen hatását.

Izmaink a rendszeres nyújtás hatására rugalmasabbak lesznek, testünket feszesebbnek fogjuk érezni. Hajlékonyabb lesz testünk, aminek köszönhetően akár még idősebb korunkra is sokkal aktívabb életet képzelhetünk el magunknak.

Védi az izomzatot, az inakat és a szalagokat a húzódásoktól, szakadásoktól. Azoknál, akik rendszeresen nyújtanak, 50 százalékkal ritkábban alakul ki izomtúlfeszítésből fakadó sérülés.

 

 

 

 


Személy szerint én az 1 órás nyújtó edzés után, igaz, hogy sokkal fittebb voltam, de olyan érzésem volt, mintha a PB-met futottam volna le. Másnap is elég keményen éreztem a hatását, az előtte dögunalmasnak tűnő, úgysem ér semmit nyújtó edzésnek. Próbáljátok ki, megéri!

 

Ui. Szerintem a kávé hatását is übereli! :)
 


Tartalomhoz tartozó címkék: Futóverseny