Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor, hol, hogyan sportolhatunk a következő 30 napban?

Mikor, hol, hogyan sportolhatunk a következő 30 napban?
Hogyan változik meg a futók és amatőr sportolók élete a kijárási tilalom idejére?

Európa országai után immáron hazánkat is elérte a szigorítások azon kényelmetlen része, amelyek már szervesen érintik mi, amatőr-, és hobbisportolók, futók sport életét is. A kormányrendelet (484/202(XI.10), amely 2020. 11. 10-én lépett életbe, első nekifutásra 30 napig lesz érvényben.

 

Nem teljesen egyértelműen fogalmaznak bizonyos pontokról a rendeletben, ami sajnos még inkább nehezíti meghatározni, hogy akkor ki, mit, mikor és hogyan tehet meg?

 

 

Általános rendezvénytilalom

Az első és alapvető felvetés rögtön két fogalomra vonatkozik: Mi számít sportrendezvénynek és mi számít sporteseménynek

Ugyanis a rendezvények tilalma a futóversenyeket is érinti, hiszen tömegrendezvénynek mondható, ezért vonatkozik rá a tilalom (5. paragrafus). Viszont, a 6. paragrafusban már is ellentmondás fedezhető fel, hiszen a kivételeket tartalmazza, mely szerint "sportrendezvényeken nézőként tartózkodni tilos. A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.".

Nehezen elképzelhető egy amatőr vagy hobbisport versenyt zárt körülmények között megvalósítani, ezért szinte majdnem biztosra vehetjük, hogy egy jó darabig le kell mondanunk a közös futóversenyekről. Rosszban a jó, szerencsére már számtalan virtuális versenyen szerezhetünk élményeket, kilómétereket és szebbnél szebb érmeket is. Ajánljuk figyelmetekbe soron következő, III. Mikulás futásunkat, melyet mi is VR formában valósítunk meg idén. Nevezni az alábbi linken lehet:

https://www.futofalravalo.hu/mikulas-partyfutas-virtualis-nevezes

Mikulás jelmezeket és jókedvet elő, tejesítsétek családotokkal közösen a szabadban, és szerezzétek meg gyönyörű, karácsonyi kiadású érmünket! Az érem mellé, rajtszám és emléklap is jár! Valamint facebook oldalunkon (Partyfutás) 3 kategóriában különdíjat is sorsolni fogunk!
Ahogy eddig megszokhattátok már, most is van egy támogatott gyerkőcünk, idén ZSOMBI, az SMA beteg kisfiú. (Zsombiról facebook oldalunkon illetve itt olvashattok: https://www.futofalravalo.hu/mikulas-partyfutas)

 

 

Na de vissza a futáshoz, azt már tudjuk, hogy versenyen, közösen nem futhatunk, na de akkor hol és kivel?

Bár a fitnesz- és edzőtermek bezártak, szerencsére már számtalan olyan lehetőségünk van, amellyel ha nem is ugyanazokat a mozgásformákat, de nagyon hasonlókat végezhetünk ebben az átmeneti időszakban. Gondolunk itt a számtalan kültéri fitneszparkra, ahol már viszonylag sok eszköz áll rendelkezésünkre. Különösen hasznos ezekben a parkokban a saját testsúllyal történő edzés. Mindemellett természetesen szabad levegőn, friss levegőn vagyunk, ezzel is segítjük egészségünk megőrzését.

Szabadtéren tehát futhatunk, kerékpározhatunk, sétálhatunk, túrázhatunk. Ha ezeket kiegészítjük egy szabadtéri fitneszpark edzéssel, már-már teljes a boldogság.

Szerencsések azok, akiknek van otthon futópad, edzőgép, szobabicó, vagy akár néhány súlyzó, amellyel minimálisan, de pótolható az edzőterem hiánya.

 

 

Közösen vagy egyedül?

Csoportosulni, gyülekezni tilos. Bár kifejezetten nem egyértelmű, hogy egy szabadtéri közös futóedzés mennyire számít gyülekezésnek, mégsem ajánlatos az elkövetkezendő 30 napban. Természetesen az egy háztartásban élők számára megengedett a közös futás, mondjuk párban. Azért itt sem mernénk biztosra venni, hogyha hirtelen egy 20 főből álló szép nagy futócsalád indulna neki a szokásos szerda esti tókör futásnak, - az mennyire lenne megengedett! :)

 

 

Maszkban vagy anélkül?

Bár a 10.000 főnél nagyobb városokban bizonyos helyeken az Önkormányzatok kijelölhetnek szabadtéri területeket, ahol kötelező maszkot viselni, ez szerencsére sporttevékenység során nem előírás. Tehát bátran futhatunk, bicózhatunk, nem kell maszk alatt fulladoznunk!

 

 

Egyesületi sportoló vagyok, rám mi vonatkozik?

Szintén nem teljesen egyértelmű, de elviekben aki Egyesületnél leigazolt sportoló, azok számára jó néhány kivétel van a szigorításokat illetően. Bizonyos sportlétesítményeket edzés céljából látogathatnak (uszoda, edzőterem), illetve megengedett a 20:00-05:00 közötti sporttevékenység végzése is. Nem lepődnénk meg, ha hirtelen megnőne a kereslet az egyesületi tagságok iránt! :)

 

 

 

Tartsatok ki, tartsunk ki! Sportoljunk, étkezzünk egészségesen, és maradjunk épek mentálisan is, különösen az évnek talán a legnehezebb részében!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Verseny