Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Januári szürkeség? Tervezd meg most a tengerparti futásodat

Januári szürkeség? Tervezd meg most a tengerparti futásodat
Szürke, ködös, esős-havas... Dobd fel tervezéssel a januárt!

Ugye előttetek is ott a kép, ahogyan a romantikus filmekben, vagy éppen a Baywatch c. örökzöld sorozatban a sztárok önfeledten szaladtak a tenger hűsítő habjaiban! Játszi könnyednek tűntek ezek a léptek, azonban eláruljuk, korántsem gyerekjáték a vízben futás...


A tengerparti futáshoz hozunk most számotokra pár tippet, amire érdemes lehet felkészülni!


Sajnos a jelenlegi járványügyi szabályok egyenlőre erősen korlátozzák a külföldi utazásokat, ahogyan a futóversenyek megrendezését is (szerencsére a virtuális futamok még itt vannak nekünk, hogy új időeredmények, nagyobb távok elérését és fantasztikus egyedi befutóérmek megszerzését biztosítsák). Azonban nem árt időben új célokat megfogalmazni, legyen az kapcsolatos a futásteljesítményeddel, vagy a futásaid helyszínével. Lássuk, hogy mire figyelj leginkább egy tengerparti futás során.


Melegíts be alaposan

Nem győzzük mi is felhívni a figyelmet a bemelegítés fontosságára. A homokban való futás sokkal jobban igénybe veszi izmaidat, mint egy aszfalton vagy rekortánon való mozgás. A csípőkörzés, térd- és sarokemelés kiváló elemek, azonban végezz bokakörzést is, hiszen a homok komolyan "megfogja" a lábaidat.


Kezdj lassú tempóval

Szinte bizonyos, hogy a homokos parton lassabb átlagokkal fogsz futni, mint a jól bejáratott útvonaladon (kivéve, ha Te vagy az a szerencsés, akinek a jól bejáratott útvonal a tengerpart... :D ). Semmi probléma ezzel, az aggódás helyett koncentrálj a tenger morajlására, a napfényre és a szélre!


 

Távolság helyett fókuszálj az időre

Mivel a homokban való futáshoz lényegesen nagyobb erőkifejtésre lesz szükséged, így a távolság helyett a futás idejét figyeld. A térd- és csípőizmaid lényegesen nagyobb terhelést kapnak, teljesen normális az, ha előbb elfáradsz a jól megszokott távolságokhoz képest. Mindebben kárpótol majd a felkelő, vagy éppen a lemenő nap látványa... :)


Dobd be a bőröndbe a futócipőt is

Persze csak akkor, ha ettől nem lesz feláras a poggyász! Mi természetesen a futócipőben való mozgáshoz szoktunk hozzá, a cipőd szerepe pedig hatalmas az izomstabilizálásban is. Szóval először cipőben indulj neki, másnap már had szóljon mezítláb!


Homok és homok között bizony különbség van

Nem mindegy, hogy a vízközeli homokba, vagy a távolabbi száraz, süppedősebb homokban futsz. Azt javasoljuk, hogy előbb kezd a kevésbé bokaelnyelős nedves homokban, majd térj át a száraz homokra. A tested meg fogja köszönni, hogy figyelsz rá.


Oké, de mégis mennyit?

Szakemberek azt javasolják, hogy fokozatosan szoktasd testedet a tengerparti futáshoz. Ha nyaralni mész, heti 2-3 alkalomnál többet ne fuss, a futásaid között pedig tarts pihenőnapot is.