Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

3+1 táplálkozási hiba hőség idején futóknak

3+1 táplálkozási hiba hőség idején futóknak
Megfelelő táplálkozással segítheted a tested, hogy könnyebben átvészelje a sportolást a hőségben!

Nagy hőségben hajlamosak vagyunk beleesni néhány táplálkozási hibába, ami nem csak a közérzetünkre, hanem a sportteljesítményünkre is kihat. Remek példa erre Zsuzsi, hogy miért is nem ment neki ma a futás! Ezeket a hibákat Te NE kövesd el a hőségben!


Lemondani a szénhidrátokról!

Hőség idején nem érezzük magunkat napközben annyira éhesnek, megelégszünk egy könnyű zöldséglevessel, vagy egy finom nyári frissítő salátával. Amivel alapesetben nem is lenne baj, hiszen ilyenkor a túl nehéz, fűszeres, zsíros ételek károsak lehetnek szervezetünk megfelelő működésére.

 

Viszont teljesen lemondani a szénhidrátokról nagy hiba, hiszen hőségben a szervezetünknek jobban kell dolgoznia, hogy a megfelelő hőháztartást fenn tudja tartani. Ha ilyenkor még sportolsz is, kész öngyilkosság a helytelen táplálkozás. Válassz teljes kiőrlésű pékárut, zabpelyhet, esetleg dióféléket, amelyek hasznos, egészséges szénhidrátok, és biztosítják a megfelelő energiát, hogy a szervezeted képes legyen a tökéletes hőháztartás fenntartására.

 


Kevés sót enni!

A mai napig nagy a nézeteltérés a sófogyasztást illetően, de azért abban megegyezhetünk, hogy különösen nagy hőségben, sokkal többet izzadunk, ezért sokkal több só távozik a szervezetünkből. A több vízfogyasztás miatt testünk sókoncentrációja is felborul, tehát célszerű a sót akár sportolás előtt, de közben és után mindenképpen pótolni! Ilyenkor éri picit sósabban enni a salátát!


Kevés folyadékot fogyasztani!

Nagy hőségben szigorúan tilos csak a szomjúságérzetre hagyatkozni!

Hajlamosak vagyunk egyébként is kevés folyadékot fogyasztani, hát még hőség idején. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadékfogyasztásra, pláne ha napközben sportolsz is. Melegben sokkal intenzívebben izzadunk, hamarabb besűrűsödik a vérünk, hamarabb érezzük a fejfájást, rossz közérzetet.

A folyadékfogyasztást segíthetjük sok vizet tartalmazó gyümölcsök, mint pl. dinnye, eper fogyasztásával is. Sport előtt kifejezetten hasznos, ha a vízbe keversz egy pici sót és egy kevés citromlevet. Bátrabbak egy kevés szódabikarbónát is keverhetnek a frissítőhöz!


Lemondani a csípős ételekről!

A fűszeres, csípős ételek a téli hidegben is felemelik a hőmérsékletünket, arcunk kipirosodik, jobban izzadunk. Kézenfekvő tehát azt gondolni, hogy ezektől az ételektől tartózkodnunk kell a melegben. DE EZ NEM IGAZ!

A csípős ételek, akárcsak egy forró tea vagy forró tus, lehűtik testünket. Ennek pl. a chili esetében a chiliben található kapszaicin az oka. Ez a molekula kommunikálja az agyunknak, hogy a szánkban van egy élelmiszer, amely a testhőt emeli, ezért szervezetünk automatikusan bekapcsolja a hűtési reakciókat. Ugyanez a folyamat zajlik le, egy forró tea vagy tusolás után. Egy forró tus után, akár még fázhatunk is a nyári hőségben!


Sportolás után mindenképpen pótold az elveszített energiákat, hiszen hőségben a szervezetünknek jobban kell dolgoznia, hogy a megfelelő hőháztartást képes legyen fenntartani!